Dešavanja


U utorak 10. novembra 2020. godine, u saradnji Grada Pančevo, Policijske uprave Pančevo i Nacionalne vozačke akademije–NAVAK, organizovan je besplatan trening bezbedne vožnje  za učenike Mašinske škole “Pančevo” u terminu od  10h do 16h. Sam trening je raealizovan u okviru projekta  pod nazivom „Život za mlade vozače“. Trening je namenjen mladim vozačima, koji poseduju probnu vozačku dozvolu B kategorije. Za trening je prijavljeno 53 učenika. Kroz ove treninge učenici su imali priliku da kroz teoriju i praksu prođu kroz najvažnije teme, od vremena reakcije do bezbednog odstojanja, da svako od učenika proba baš one radnje u saobraćaju koje se ne mogu sresti svaki dan, da provere sebe i oslobode se nedoumica u vezi vožnje.

Na samom početku učenici su se kroz sažetu teoriju koja traje jedan sat upoznali sa osnovama defanzivne vožnje i, između ostalog, proverili svoja znanja o ključnim pojmovima bezbednosti saobraćaja koji nisu obuhvaćeni zakonskim propisima. Nakon predavanja treneri su poveli učenike putem od najosnovnijih znanja, kao što su pravilan položaj za upravljačem ili tehnika najefikasnijeg upravljanja. Posle toga su učenici imali praktične vežbe u kojima su manjim i srednjim brzinama za upravljačem automobila doživeli neke od osnovnih celina treninga bezbedne vožnje. Vežbe su se izvodile brzinama od 60 do 80 km/h, u zavisnosti da li se vožnja odvijala između prepreka, na normalnoj ili klizavoj podlozi.

Tokom nekoliko sati bez stresa, bez napora, na poligonu učenici su doživeli šta je to bezbedno obilaženje i kako se efikasno koči. Osnovni cilj ovih praktičnih vežbi je da se mladim učesnicima u saobraćaju pruži znanje o najkritičnijim opasnostima i mogućnost da prvi put kao vozači dosegnu i pređu granice koje pred vozača postavljaju put i automobil. Na ovaj način svaki od učenika je imao mogućnost da usavrši svoju sposobnost da proceni opasnost, mogućnosti za izbegavanje, ali i samu reakciju u poslednjem trenutku.

Takođe učenici su upoznati sa tim kako rade bezbednosni sistemi, od čega zavisi stabilnost vozila i svaki od učenika je imao mogućnost da na potpuno bezbedan način iskusi kako izgleda čeoni sudar i prevrtanje korišćenjem simulatora.  Nakon završenog treninga svaki učenik je dobio sertifikat.

Ovakav vid edukacije ocenjen je najvišim ocenama i kao takav postao je deo preventivnih aktivnosti usmeren pre svega ka licima koja tek postaju vozači. Kroz praktične primere defanzivne vožnje mladi vozači postaju  sposobni da prepoznaju opasnost, spreče pojavu kritične situacije i nezgode na putu.  Nakon završene posete Navak-u, učenici su pokazali veliko oduševljenje i želju da u budućnosti bude što više ovakvih treninga.

Tekst i fotografije Ivana Pejčić

Navak.1

Navak.2

Navak.3

Navak.4

 

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo