Dešavanja


Poštovani,

Dobrodošli na sajt Mašinske škole Pančevo.

Mi smo moderna škola koja je i pored turbulentnog vremena u kome živimo, hrabro i vizionarski zakoračila u reforme obrazovanja.

Naš cilj je da postanemo razvojni oslonac pančevačke privrede, a to znači da želimo da naši profesori i učenici postanu nosioci tog razvoja.

Mi ne želimo da obrazujemo učenike koji će čekati na birou, bespomoćno obijati pragove privatnih i državnih firmi, završavati školu tek reda radi, ili samo maštati o inostranstvu...

Osnovno, što želimo da naučimo naše učenike, je:

Da živimo u Dobu znanja, da je znanje najvredniji resurs, da je znanje intelektualni kapital... i da budu spremni na učenje i sticanje znanja i veština celog života. Ono što nauče u našoj školi, biće njihova profesionalna prednost.

Naš je zadatak da stvaramo Radnike znanja. Naši profesori postaju instruktori i vodiči u tom procesu, koji se u mnogome razlikuje od uobičajenog, deklarativnog usvajanja znanja.

Po završetku školovanja, naši učenici stiču veoma primenljiva znanja zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, koja će im omogućiti da sa uspehom:

  • Modeliraju na računaru
  • Izrađuju programe za CNC mašine
  • Projektuju, održavaju i rade na mehatronskim sistemima i dr.

Možda je na primeru tehničara za mehatroniku, ovaj pristup i najbolje objasniti:

Zanimanje, klasični mašinski tehničar, a samim tim i mašinski inženjer postaje prošlost. I mnoga druga zanimanja takođe nestaju...

Brze tehnološke promene, sve strožiji zahtevi o kvalitetu i ekonomičnosti proizvoda, dovode do sve značajnije potrebe za mehatronikom i proizvodnim mehatronskim sistemima. Traže se interdisciplinarna znanja.

Japanski obrazovni stručnjaci vide inženjera mehatronike kao mašinskog inženjera sa širom osnovom, čije znanje i sposobnosti u dobroj meri zadiru u područje elektronike, mikroprocesora, računarskog programiranja i upravljanja.

Mi tako, na ovom nivou, vidimo tehničara mehatronike.

Univerzalnost ponovo dobija prednost nad uskospecijalnošću. Na taj način, stvaramo stručnjaka koji se može uhvatiti u koštac sa raznim problemima, a njegov glavni alat je računar, pa bilo da modelira, programira ili upravlja raznim mašinama, robotima i postrojenjima.

 

Za nas je budućnost počela...

Dođite, uverite se sami...

„Ako ne mislite o Vašoj budućnosti, nećete je imati... ili ćete imati budućnost koju je neko drugi osmislio“

 

Direktor Mašinske škole „Pančevo“

Mr Milorad Ilić

dipl.vazd.inž.spec.

Direktor

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo