Dešavanja


ERAZMUS + Projekat stručnog obrazovanja i učenja „Mobilost osigurava veću zapošljivost

 

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta.

Fondacija Tempus je zadužena za sprovođenje Erazmus+ programa i njena uloga je, između ostalog, podrška svim ustanovama i organizacijama koje se prijavljuju za projekte u okviru programa.

Srbija je punopravna članica programa Erazmus+ od 2019. godine, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije.

“Mobilnost osigurava povećanu zapošljivost” je prvi projekat Mašinske škole Pančevo Erazmus + programa.

Opšti cilj projekta je harmonizacija programa obrazovanja I aktivnosti naše škole sa obrazovanjem  evropskom region kroz razmenu iskustva, primera dobre prakse I metodologija obuka u stručnim školama.

Specifičan cilj projekta je mobilnost profesora radi sticanja novih znanja iz oblasti električnih motora i generatora za električna i hibridna vozila.

Odobrena su finansijska sredstva za odlazak 4 profesora na obuku. Mogli su se prijaviti uz prilaganje CV-a svi profesori koji predaju smeru automehaničara stručnu grupu predmeta i profesori engleskog jezika.

Partner na projektu je stručna srednja škola iz Italije Fondazione Opera Monte Grappa. Tokom trodnevne obuke na temu električnih i hibridnih motora, učesnici su iskusili rad u školskoj radionici opremljenoj za ovu vrstu nastave (dijagnostika, prdstavljanje CEI Standarda 11-27, pristup sistemu za dijagnostikovanje – pass thru, sigurnost električnih i hibridnih vozila – praktična vežba), kao i posetu preduzeću gde se odvija jedan deo praktične nastave.

Park primenjenih znanja i veština "Spartakus" stvoren je sa idejom objedinjavanja realizovanih projekata Mašinske škole "Pančevo"  u jedinstvenu obrazovno-kreativnu celinu, sa željom da postane javna učionica otvorena za učenike, nastavnike i građane cele naše zemlje. Park se pridružuje familiji postojećih naučnih parkova Srbije kao jedinstven primer postignuća jedne srednje stručne škole.

Naučni park je otvorio gradonačelnik Pančeva, gospodin Saša Pavlov, presecanjem trake na svečanosti povodom dana Mašinske škole "Pančevo" održanoj 10. novembra 2017. godine.

Svetlosna instalacija

 

Ovaj eksponat koji se nalazi ispred samog ulaza u školsku zgradu, nastao je kao posledica saradnje projektnog tima škole sa mladim pančevačkim umetnikom, industrijskim dizajnerom, Vladanom Mirčevskim. Instalacija predstavlja modernu futurističku skulpturu koja se uklapa u ambijent škole i obogaćuje vizuelni prostor objekta.

Spartakus 2011 i Spartakus 2013

Trenažeri „SPARTACUS 2011“ i "SPARTACUS 2013" su projektovanI najsavremenijom 3D CAD tehnologijom, sa simulacijama ostvarivanja funkcije, kinematike i proverom radnih i maksimalnih opterećenja i naprezanja, još u fazi projektovanja. Radi se o originalnoj konstrukciji, tj. višenamenskoj spravi za vežbanje svih grupa mišića, koja praktično zamenjuje skupe sprave jedne cele teretane.

Biciklofon

„Biciklofon“ je uređaj za dopunjavanje mobilnih telefona kod kojeg se potrebna struja proizvodi okretanjem pedala trenažnog bicikla, a opremljen je priključcima za iPhone i Android telefone kao i jednim USB priključkom. Ideja za ovaj projekat potekla je od gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a konstrukcija je delo naših učenika i profesora. Ovaj projekat promoviše zdrav način života, zaštitu životne sredine i alternativne izvore energije.

Vetroturbina

Vetrosol mikroelektrana

Vetrosol elektrana se sastoji iz vetroturbine, koja je postavljena u dvorištu škole i solarnih panela koji se nalaze na krovu zgrade. U učionici koja koristi proizvedenu struju nalazi se kontrolna tabla kao i akumulatori za skladištenje energije. Kroz ovaj projekat učenici tri generacije mašinskih tehničara su imali prilike da učestvuju u osmišlјavanju i realizaciji projekta iz oblasti energetike i obnovlјivih izvora energije. Po prvi put smo uspeli da primenimo kombinaciju laserskog sečenja, zavarivanja i 3d štampe da bi smo proizveli generator za proizvodnju električne energije, kao i vetro turbinu.

Retrofit CNC glodalice

Retrofit CNC glodalice predstavlja osavremenjavanje stare CNC glodalice uvođenjem moderne upravljačke jedinice sa savremenim sistemom upravljanja, kao i ugradnja novih pogonskih motora. Mašinska škola "Pančevo" je prva srednja škola u Srbiji koja je realizovala projekat ovakve vrste.

Robotska ruka

Robotska ruka je savremeni uređaj koji se može programirati da obavlja širok spektar poslova. Glavne komponente robotskog sistema su kontroler i mehanička ruka. Kontroler obavlja nekoliko operacija, uključujući korisnički interfejs, programiranje i kontrolu ruke. Mehanička ruka se sastoji od nekoliko mehaničkih segmenata koji su spojeni zglobovima. Aktuator pokreće svaki segment, i svaki aktuator ima senzor povratne informacije koji ukazuju na položaj segmenta. Višesegmentni robot je složen uređaj koji zahteva koordinaciju kretanja segmenata.

3D štampač

Brisač bele table

Matematički projekti

Erazmus + Program

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta.

Institucije i organizacije koje mogu punopravno  da učestvuju u Erazmus+ programu moraju da pripadaju tzv. programskim zemljama (sve zemlje Evropske unije, Srbija, Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska), dok su pojedini delovi programa otvoreni i za učesnike iz tzv. partnerskih zemalja (druge zemlje u susedstvu Evropske unije i sve zemlje sveta).

Program Erazmus+ se sastoji od tri ključne aktivnosti – KA1, KA2 i KA3

Projekti u okviru Ključne aktivnosti 1 (KA1) su projekti mobilnosti zarad učenja i sticanja novih veština.

U projektima mobilnosti mogu učestvovati studenti i nastavno osoblje u visokom obrazovanju, nastavnici i učenici u opštem obrazovanju, nastavnici i učenici u stručnom obrazovanju, edukatori u obrazovanju odraslih i mladi i omladinski radnici u oblasti mladih. Novina u ovom programu je i mogućnost za učenike u opštem obrazovanju, kao i polaznike u obrazovanju odraslih da učestvuju u projektima mobilnosti zarad učenja i sticanja novih veština.

Ciljevi projekata mobilnosti su brojni: držanje nastave, pohađanje obuke, obavljanje pripravničkog staža, priznavanje stečenih ESPB bodova, sticanje iskustva, novih veština i profesionalno usavršavanje.

Projekti u okviru Ključne aktivnosti 2 (KA2) su projekti institucionalne saradnje za inovativnost i razmenu dobrih praksi.

Projekti u okviru ključne aktivnosti 2 se odnose na saradnju institucija u oblasti obrazovanja, obuka, mladih i sporta u programskim zemljama, sa ciljem saradnje, razmene iskustava i dobrih praksi, kao i inovacija i izvrsnosti. Tu spadaju modernizacija nastavnih planova i programa, inoviranje metodologije izvođenja nastave, unapređe nastavnog materijala, obuka za odrasle, saradnja sa preduzećima preko kojih se ostvaruju studentske i učeničke prakse…

Projekti u okviru Ključne aktivnosti 3 (KA3) su projekti za podršku reformi obrazovnih politika i namenjeni su institucijama koje kreiraju i sprovode javne politike u oblasti obrazovanja i mladih.

 

Početkom godine, naša škola je započela saradnju sa srednjim stručnim školama iz Italije i Francuske u okviru projekta “Virtual Mobility – Intercultural Exchange”. Ova saradnja podrazumeva stručnu i kulturološku razmenu između učenika naše škole i italijanskih i francuskih učenika, na engleskom jeziku, virtuelnim putem – preko aplikacija Telegram i Google Meet. Saradnja sa školom iz Italije je započeta na programu Erasmus+, u okviru kojeg implementiramo dva projekta zajedno. Projekat “Virtual Mobility – Intercultural Exchange” je nastao kao potreba da se mobilnost učenika ne prekida za vreme pandemije već da se nastavi virtuelnim putem.

 

Prva faza projekta trajala je od januara do sredine aprila i podrazumevala je pripremu plana i programa projekta od strane nastavnika i koordinatora projekta iz Italije, Francuske i Srbije, kao i odabir i pripremu učenika koji će učestvovati u razmeni.

 

Počev od 19. aprila ove godine, pa do kraja prve nedelje juna, svake nedelje, učenici podeljeni u nekoliko grupa dobijaju određene zadatke, na koje treba da odgovore kratkom prezentacijom, videom i/ili slikom. Teme koje se obrađuju tiču se kako opštih informacija poput opisa svoje škole, zemlje, kulture i običaja, tako i stručnih pojmova (smerovi, stručni predmeti, praktična nastava, itd).

 

Ovaj projekat međunarodne saradnje je od velikog značaja ne samo za našu školu, već i za čitav region, s obzirom da ovakav vid komunikacije nije bio zastupljen pre pandemije koronavirusa, i predstavlja svojevrsni pilot projekat u virtuelnoj razmeni učenika i nastavnika.

 

U projektu “Virtual Mobility” učestvuje 11 učenika prve godine naše škole – Stajić Milica, Kovačević Anđela, Kovač Sabina, Pešić Slobodanka, Babić Nemanja i Bogdanov Miloš – učenici odeljenja S12, zatim Nikolić Danijel, učenik odeljenja M14, Stanojevski Nikola, Ilić Aleksa i Miloš Milikić – učenici odeljenja M17, kao i Andrej Simijanović, učenik odeljenja P1.

 

Koordinator projekta za našu školu je prof. engleskog jezika Anita Šamanc.

 

Potkategorije

Poslednje vesti

  OPŠTA AKTA ŠKOLE Pravila ponašanja  Pravilnik o bezbednosti  Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti запослених  Pravilnik o ispitima  Pravilnik o pravima i odgovornosti uceni...

ERAZMUS + Projekat stručnog obrazovanja i učenja „Mobilost osigurava veću zapošljivost“   Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u ...

Prvo polugodište   U periodu od 1. do 2. septembra 2022. godine: Prepodnevna smena – 1. i 4. razredi Poslepodnevna smena – 2. i 3. razredi   U periodu od 5. do 9. septembra 2022. godine: ...

  U utorak 21. juna, održana je svečanost dodele diploma, povodom završetka školovanja generacije maturanata Mašinske škole „Pančevo“. U prisustvu maturanata i njihovih roditelja, diplome ...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo