Dešavanja


 

U korak sa četvrtom industrijskom revolucijom

    Mašinska škola Pančevodobila je moderan kabinet za održavanje nastave mehatronike, čije je uređenje i opremanje podržala kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja”. Naša škola je opremlјena  najsavremenijim učilom za sticanje praktičnih znanja, čime je unapređen obrazovni proces, prvenstveno za obrazovni profil tehničar mehatronike. Uređaj daje priliku đacima da prošire svoja znanja iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i IT-a. Reč je o savremenom didaktičkom sredstvu za izvođenje vežbi koje omogućava da učenici steknu praktična znanja, jer će kroz simulirane uslove dobiti jasnu sliku o pravom radnom okruženju i realnim uslovima koji vladaju u procesnoj industriji. Edukativno učilo „Edukit” firme „Festo” ima velikim broje modula koji se međusobno sastavlјaju u različite celine. Modularni sistem u Mašinskoj školi simulira proces proizvodnje koji prati veliki broj različitih automatskih radnji i omogućava đacima da nauče o kontroli i održavanju mehatronskih sistema, kao i da u jednostavnoj simulaciji stvarnih procesa otklone cilјane kvarove. Vredi istaći da je kabinet osvežen i novim stolicama i klupama, video-opremom i računarima.

Rusko-srpski naftni gigant je u opremanje ovog modernog kabineta uložio milion dinara kroz program „Energija znanja”. S druge strane, svoj doprinos unapređenju rada u ovoj pančevačkoj stručnoj školi pružila je i pančevačka lokalna samouprava, s 345.000 dinara.

Zajednički cilј

Tim povodom je u sredu, 27. februara, u Medijateci održana svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS, rukovodstva Mašinske škole Pančevo, socijalni partneri, kao i mnogobrojne zvanice iz oblasti obrazovanja.

   Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, ovom prilikom je izrazio veliku zahvalnost kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornosti.

   – Srećan sam što je ovaj novac uložen u odelјenje mehatronike i siguran sam da ćemo s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete uspeti da u Pančevu prikažemo šta je to dualno obrazovanje, kao i da stvorimo uslove da naša deca, kada izađu iz srednjih škola, mogu da zarađuju i budu samostalna. Siguran sam da ćemo imati još zajedničkih projekata, pre svega u obrazovanju, koje postaje vrlo važna oblast, jer je to znak oporavka društva i razvoja grada Pančeva – rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Pančeva.

    Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, zahvalio je svima koji su učestvovali u projektu i imali razumevanja i volјe za njegovu realizaciju. On je istakao da će nadležni u državi podržati ovakve aktivnosti, o čemu govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije, zajedno s Pokrajinskom vladom, izdvojila obrazovanje i zdravstvo kao dva strateška cilјa.

Investicija u lјude

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, istakao je značaj obrazovanja kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

  – Ovaj kabinet omogućiće učenicima da, pored teorijskih, dobiju i praktična znanja. Mehatronika kao nauka je spoj mašinstva, elektrotehnike i digitalizacije, a jasno je da je svet na pragu četvrte industrijske revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuitetu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo Duboku preradu. Samim tim mnogo više su zastuplјene tehnologije kao što su mashine learning i veštačka inteligencija, a za praćenje takvih trendova potreban je stručan kadar – istakao je Gagić.

Dugogodišnja saradnja

  Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“ ovom prilikom je rekao da je, u saradnji s NIS-om i u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, nastavni program prilagođen i da su opremanjem ovog kabineta stvoreni uslovi za školovanje kadra za potrebe Rafinerije.

   – Obeležavamo još jednu stanicu na dugom, plodonosnom i uspešnom putu saradnje između NIS-a i Mašinske škole. Nadam se mnogim novim sličnim stanicama saradnje, a jedna od sledećih koju ćemo realizovati na inicijativu NIS-a, jeste prvo revijalno republičko takmičenje tehničara mehatronike, koje će biti održano u maju.  Kompanija NIS je krajem 2017. godine potpisala memorandum o saradnji s tri pančevačke srednje stručne škole s cilјem unapređenje uslova za rad tih obrazovnih ustanova. Povodo je bio proces uvođenja dualnog obrazovanja u srednje stručne škole, stoga je naša lokalna samouprava pokrenula ovu inicijativu za ostvarivanje saradnje između škola i naftnog giganta rekao je na kraju svog svečanog govora direktor naše škole.

    Kroz svoj korporativni program „Energija znanja” kompanija NIS već sedmu godinu sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, s cilјem doprinosa nauci i obrazovanju, kao i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta. Radi pobolјšanja uslova za rad učenika i studenata kompanija NIS je u okviru programa „Energija znanja” do sada opremila preko pedeset učionica i laboratorija u školama i na fakultetima u Srbiji.

tekst Zoran Stanižan

Kabinet.1

Kabinet.2

Kabinet.3

Kabinet.4

Kabinet.5

 

Poslednje vesti

   Svečanost povodom završetka školovanja maturanata, održana je 18. juna u holu Mašinske škole "Pančevo". Ispraćajući novu generaciju svršenih srednjoškolaca, direktor Nenad Dojčinovi...

Nastavničko veće Mašinske škole „Pančevo“ je na svojoj sednici održanoj 20. maja 2019. godine izabralo učenike generacije za školsku 2018/19 godinu. Za učenika generacije 4. stepena iza...

   U ponedeljak  27. maja 2019. godine, u terminu od  13h u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva, održana su predavanja na temu bezbednosti učesnika u saobraćaju, namenjena pre svega mladim...

   Mašinska škola „Pančevo“ bila je domaćin prvog revijalnog republičkog takmičenja tehničara mehatronike koje je održano u četvrtak 16. maja. Učestvovalo je 8 srednjih stručnih šk...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo