Dešavanja


Šestoro studenata i dvoje profesora iz japanskog nacionalnog koledža Kisarazu boravili su u srednjoj Mašinskoj školi „Pančevo“ u Pančevu. Sa srpskim đacima radili su na osnaživanju timskog rada, a za dva dana su zajedničkim radom uspeli da konstruišu i jednog robota.

Šestoro studenata i dvoje profesora iz japanskog nacionalnog koledža Kisarazu boravili su u srednjoj Mašinskoj školi u Pančevu. Sa srpskim đacima radili su na osnaživanju timskog rada, a za dva dana su zajedničkim radom uspeli da konstruišu i jednog robota.

Motoki Kimura, student na koledžu Kisarazu, impresioniran je da su ovde svi veoma lјubazni i prijatni.

"Đaci su pametni i tehnički veoma obrazovani, a oduševilo me i to što su odlični u praktičnoj primeni znanja," navodi Kimura.

Nјegov kolega Rione Hamada objašnjava:

"Mi u Japanu više učimo teoriju i zato nam se ovde sviđa, jer zajedno sa srpskim đacima pravimo nešto novo."

U mašinskoj školi dobro su opremlјeni za praktični rad, a od japanskih studenata imaju šta da nauče:

"Mi bismo voleli da saznamo od njih kako rade robotiku, jer tu su zaista mnogo napredniji od nas, a oni žele da savladaju 3D projektovanje u našem programu „Solid vorks," kaže Milivoje Ugarković, učenik Mašinske škole.

U Mašinskoj školi se neguje koncept učenja zasnovan na konkretnim inženjerskim zadacima, a saradnja sa studentima i profesorima iz Japana unaprediće još više njihov rad.

Vladimir Božičković, profesor u Mašinskoj školi nada se izradi zajedničkih projekata: "Oni nam mogu mnogo pomoći po pitanju elektronike i programiranja, a bave se i veštačkom inteligencijom. Prikazali su nam neke svoje projekte koji izgledaju veoma impozantno i postoji mnogo prostora za saradnju."

"Bitno je da mi kroz naš rad primenjujemo model koji smo razvili, a u pitanju je dualno obrazovanje gde kroz projektni model teorijska i praktična znanja naši đaci usvajaju u školi, " kaže Milorad Ilić, direktor Mašinske škole.

Pančevački srednjoškolci dobili su poziv da posete koledž u Japanu i dok ne organizuju uzvratnu posetu održavaće on-lajn saradnju sa svojim novim prijatelјima.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

Kompletan članak pogledajte na ovom linku http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3084561/japanci-uce-od-djaka-u-pancevu.html

Poslednje vesti

   Nedavno je u Pančevu postavljen kamen temeljac fabrike „ZF E-Mobility” u severnoj industrijskoj zoni. Na svečanosti, upriličenoj 21. juna, koja je u tu svrhu organizovana na prostoru bud...

   Generacija maturanata Mašinske škole „Pančevo“ krunisala je završetak školovanja na svečanosti dodele diploma, koja je upriličena u holu Škole u sredu 20. juna. Maturante i njihove ...

  NIS-ov karavan društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ nastavlјa put kroz gradove i opštine u Srbiji, a ovoga puta zaustavio se u Pančevu gde je obeležena decenija uspešne saradnje k...

Nastavničko veće Mašinske škole „Pančevo“ je na svojoj sednici održanoj 24. maja tekuće godine izabralo učenike generacije za 4. i 3. stepen obrazovanja, za školsku 2017/2018. godinu. T...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo