Dešavanja


Šestoro studenata i dvoje profesora iz japanskog nacionalnog koledža Kisarazu boravili su u srednjoj Mašinskoj školi „Pančevo“ u Pančevu. Sa srpskim đacima radili su na osnaživanju timskog rada, a za dva dana su zajedničkim radom uspeli da konstruišu i jednog robota.

Šestoro studenata i dvoje profesora iz japanskog nacionalnog koledža Kisarazu boravili su u srednjoj Mašinskoj školi u Pančevu. Sa srpskim đacima radili su na osnaživanju timskog rada, a za dva dana su zajedničkim radom uspeli da konstruišu i jednog robota.

Motoki Kimura, student na koledžu Kisarazu, impresioniran je da su ovde svi veoma lјubazni i prijatni.

"Đaci su pametni i tehnički veoma obrazovani, a oduševilo me i to što su odlični u praktičnoj primeni znanja," navodi Kimura.

Nјegov kolega Rione Hamada objašnjava:

"Mi u Japanu više učimo teoriju i zato nam se ovde sviđa, jer zajedno sa srpskim đacima pravimo nešto novo."

U mašinskoj školi dobro su opremlјeni za praktični rad, a od japanskih studenata imaju šta da nauče:

"Mi bismo voleli da saznamo od njih kako rade robotiku, jer tu su zaista mnogo napredniji od nas, a oni žele da savladaju 3D projektovanje u našem programu „Solid vorks," kaže Milivoje Ugarković, učenik Mašinske škole.

U Mašinskoj školi se neguje koncept učenja zasnovan na konkretnim inženjerskim zadacima, a saradnja sa studentima i profesorima iz Japana unaprediće još više njihov rad.

Vladimir Božičković, profesor u Mašinskoj školi nada se izradi zajedničkih projekata: "Oni nam mogu mnogo pomoći po pitanju elektronike i programiranja, a bave se i veštačkom inteligencijom. Prikazali su nam neke svoje projekte koji izgledaju veoma impozantno i postoji mnogo prostora za saradnju."

"Bitno je da mi kroz naš rad primenjujemo model koji smo razvili, a u pitanju je dualno obrazovanje gde kroz projektni model teorijska i praktična znanja naši đaci usvajaju u školi, " kaže Milorad Ilić, direktor Mašinske škole.

Pančevački srednjoškolci dobili su poziv da posete koledž u Japanu i dok ne organizuju uzvratnu posetu održavaće on-lajn saradnju sa svojim novim prijatelјima.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

Kompletan članak pogledajte na ovom linku http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3084561/japanci-uce-od-djaka-u-pancevu.html

Poslednje vesti

   U sedmici koja je ostala za nama odigran je Memorijalni turnir u malom fudbalu „Sašo Dodevski“. Učešće na turniru je uzelo 16 ekipa iz prvog i drugog razreda, a finalne utakmice odigrane ...

U Novom Sadu je od 7. do 9. marta održan 14. Sajam obrazovanja „Putokazi“ koji je osmišljen s ciljem da budućim srednjoškolcima i studentima pomogne u odabiru budućeg zanimanja kao i da pom...

   Mašinska škola „Pančevo“ dobila je moderan kabinet za održavanje nastave mehatronike, čije je uređenje i opremanje podržala kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja”. Na...

   U petak 1. marta u prostorijama Mašinskog centra održano je školsko takmičenje Memorijal „Sašo Dodevski“ za obrazovne profile operater mašinske obrade, automehaničar i bravar. U kate...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo