Dešavanja


 Kako je kultura dijaloga izuzetno značajna u demokratskim društvima, a naročito pri uvođenju ovako velikih promena u obrazovanju, u okviru manifestacije je organizovana i panel-diskusija, na kojoj se moglo otvoreno razgovarati o ovoj temi, kao i o potencijalnim poteškoćama u ostvarivanju ovog cilja. Panel-diskusiju je započeo direktor naše škole, mr Milorad Ilić, prezentujući već dugogodišnji način izvođenja nastave u Mašinskoj školi „Pančevo”, sa naročitim naglaskom na praktičnoj nastavi. Mr Milorad Ilić je i, između ostalog, pozvao preduzetnike da prepoznaju potencijal dualnog modela i ugledaju se na one firme i preduzeća koje s Mašinskom školom „Pančevo” već godinama sarađuju. „Kompaniji je cilj da dobije radnika koji je odmah spreman da se uključi u posao, bez takozvanog praznog hoda, a to ovaj koncept obrazovanja nudi”, istakao je direktor naše škole. On je, takođe, naglasio da je Privredna komora Srbije ta karika koja treba da poveže obrazovanje i privredu, a što je, kao učesnik u panel-diskuiji, i potvrdio Zoran Virić iz te institucije.

Da je ova manifestacija od velikog značaja potvrđuje i prisustvo visoke predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijele Grujić, savetnice ministra za dualno obrazovanje. Ona je na panel-diskusiji istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva, a koji se tiče uvođenja dualnog obrazovanja, obezbeđivanje što više časova praktične nastave, odnosno duži boravak učenika u realnim radnim uslovima. Iako je Srbija pionir u uvođenju ovakvog obrazovnog sistema, Grujić je naročito pohvalila hrabrost i zalaganje naše škole da uspostavi takav sistem u kom bi obe strane uživale korist – i učenici i kompanije.

Nakon panel-diskusije zainteresovana publika je mogla da se upozna i sa simulatorom za zavarivanje, kojim je upravljao naš učenik, a koji je konstrukt kompanije „Proficut” iz Bačkog Petrovca.

Za sve vreme trajanja manifestacije okupljeni su mogli da se upoznaju i sa preduzetnicima-partnerima naše škole, koji su na svojim štandovima predstavljali rad i doprinose svojih kompanija. Tako su na štandovima bile predstavljene kompanije: Feromont Inženjering, kurirska služba „AKS”, servis za opravku, remont i održavanje motornih vozila „Pivašević”, preduzeće Utva „Milan Premusinac” iz Kačareva sa svojom predstavnicom Marijom Kontić, koja je takođe učestvovala na panel-diskusiji, i Inox-prerada iz Pančeva, čiji je vlasnik, Željko Ogrizović, naročito zaslužan za promovisanje simulatora za zavarivanje.

Još jedan dokaz da je ova manifestacija bila velika je i organizacija sportskog takmičenja u košarci i malom fudbalu, na kom su učestvovali učenici iz različitih škola iz Pančeva i okoline, a za najbolje je naša škola obezbedila pehar i medalje.

Sledi nam letnji raspust. A u septembru nas očekuju novi izazovi, jer smo kao škola prihvatili da idemo u korak s novim tendencijama. Sa tri smera sa elementima dualnog obrazovanja naša škola je (jedina u Pančevu!) postala deo novog obrazovnog koncepta u Srbiji. Red je na nas, profesore, da dobro upoznamo, sagledamo i shvatimo nove tendencije, jer napredak mora biti obostran da bi bio učinkovit.

Ivan Kačavenda, profesor srpskog jezika i književnosti

 Duh.mladosti.01

Duh.mladosti.03

Duh.mladosti.06

Duh.mladosti.07

Duh.mladosti.08

Duh.mladosti.09

Duh.mladosti.10

Duh.mladosti.12

Duh.mladosti.16

Duh.mladosti.17

Duh.mladosti.19

Duh.mladosti.21

Duh.mladosti.22

Duh.mladosti.31

Duh.mladosti.38

Duh.mladosti.38

Duh.mladosti.55

Poslednje vesti

  27. i 28. avgusta u Mašinskoj školi „Pančevo“, uspešno je realizovan stručni seminar za članove mašinskog i saobraćajnog aktiva pod nazivom „Savremena tehnička rešenja na motornim...

   Predstavnici kompanije ZF obavili su u ponedeljak, 6. avgusta, prvi krug razgovora s bivšim učenicima Mašinske škole „Pančevo” – kandidatima za posao u budućoj fabrici ove ugledne n...

Pogledajte novi promotivni film o obrazovnim profilima bravar - zavarivač i mehaničar motornih vozila koji se školuju po dualnom sistemu obrazovanja. {youtube}https://www.youtube.com/watch?v=PkvI7...

Automehaničar Obrazovni profil automehaničar omogućuje učenicima da uđu u svet motora i automobila. Zadaci automehaničara su da obavlja tekuće održavanje i popravku vozila, utvrđuje kvar p...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo