Dešavanja


Mašinska škola "Pančevo" danas predstavlja modernu srednjoškolsku ustanovu, koja pruža veoma primenljiva znanja u oblasti mašinstva, saobraćaja i elektrotehnike. Bogato iskustvo, izvanredan kadar i odlična opremljenost škole garancija su da ćete u našoj, a nadamo se i Vašoj budućoj školi,steći najbolje znanje iz pomenutih oblasti. Ukažite nam poverenje i dozvolite da Vaše obrazovanje bude u našim rukama. Preuzmite od nas ono najbolje što imamo da ponudimo - ZNANJE.

Velika pažnja pridaje se primeni stečenih znanja, a dokaz za to su brojni projekti koje su realizovali učenici i profesori, a po kojima je Mašinska škola „Pančevo“ čuvena u okruženju i koji predstavlјaju ponos škole (zelena elektrana „Vetrosol“, višenamenska sprava za vežbanje „Spartakus“, „Biciklofon“).

Mašinska škola „Pančevo“ je aktivno uklјučena u proces reforme srednjih škola, koji podrazumeva dualno obrazovanje, što znači da učenici stiču praktična znanja ne samo u školi, već i u privrednim subjektima koji se bave određenim delatnostima. Za sada se u sistemu dualnog obrazovanja nalaze obrazovni profili: vozač motornih vozila i automehaničar. Takođe, Škola je razvila sopstveni model dualnog obrazovanja, za četvorogodišnja zanimanja, koji je prihvaćen i odobren od strane Ministarstva prosvete, a koji se ogleda u učenju na realnim inženjerskim projektima.

Mašinska škola "Pančevo" za sledeću školsku 2023./2024. godinu planira upis 10 različitih obrazovnih profila prvog razreda, sa 330 učenika u 11 odeljenja. Za narednu školsku godinu možete izabrati sledeće obrazovne profile:

Oblast rada mašinstvo i obrada metala:

Četvorogodišnji obrazovni profili:

Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina – 1 odeljenje (30 učenika)

Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje – 1 odeljenje (30 učenika)

Mašinski tehničar motornih vozila – 2 odeljenja (60 učenika)

Trogodišnji obrazovni profili:

Mehaničar motornih vozila – 1 odeljenje (15 učenika dualno i 15 učenika po standardnom modelu)

Bravar - zavarivač – 1 odeljenje (30 učenika dualno)

Operater mašinske obrade – pola odeljenja (15 učenika dualno)

Instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja – pola odeljenja (15 učenika dualno)

Oblast rada saobraćaj:

Četvorogodišnji obrazovni profil:

Tehničar drumskog saobraćaja – 1 odeljenje (30 učenika)

Trogodišnji obrazovni profil:

Vozač motornih vozila – 1 odeljenje (30 učenika)

Oblast rada elektrotehnika:

Tehničar mehatronike – 2 odeljenja (30 učenika dualno i 30 učenika po standardnom modelu)

 

Instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja je obrazovni profil gde učenici stiču potrebna znanja i veštine po dualnom sistemu obrazovanja. Trajanje obrazovanja je 3 godine.

Ovo je izuzetno cenjeno i traženo zanimanje koje omogućava učenicima da se po završetku školovanja ne samo zaposle u servisima i firmama koje se bave ovim poslovima, već i da započnu samostalnu delatnost.

Instalateri se bave instaliranjem i otklanjanjem kvarova na vodovodnim i kanalizacionim cevima u zgradama, montažom i održavanjem sistema centralnog grejanja kao i instaliranjem i održavanjem klima uređaja.

Automehaničar

Obrazovni profil automehaničar omogućuje učenicima da uđu u svet motora i automobila. Zadaci automehaničara su da obavlja tekuće održavanje i popravku vozila, utvrđuje kvar proverom i pregledom celog vozila, proverava funkcionisanje popravljenog dela ...Tokom trogodišnjeg školovanja učenici se osposobljavaju da vrše:

  • servis
  • održavanje motornih vozila
  • određivanje i otklanjanje neispravnosti na vozilima
  • rastavljanje i sastavljanje delova i sklopova prilikom održavanja vozila

Automehanicar

Na časovima stručnih predmeta i praktične nastave, koji se odvijaju u dobro opremljenom kabinetu i školskoj radionici, učenici stiču teorijska i praktična znanja o radu i popravci motora i motornih vozila. Velika pažnja se poklanja sticanju praktičnog znanja, pa učenici osim u školskoj radionici praksu obavljaju i u sledećim preduzećima: ATP-u, Higijeni, Pekari, Zvezdi....Osim toga učenici mogu, ako su u mogućnosti, pohađati praksu i u privatnim automehaničarskim radionicama. Praksa se u drugoj i trećoj godini školovanja obavlja dva puta nedeljno.

Pored stručnih predmeta, učenici stiču znanja i iz klasičnog mašinstva u okviru predmeta kao što su: mehanika, tehničko crtanje, mašinski elementi, hemija i mašinski materijali...

Nakon završenog trećeg razreda učenici polažu završni ispit koji se sastoji iz praktičnog dela i pisanja završnog rada.

Učenicima koji sve tri godine postignu odličan uspeh i pokažu se kao vredni i marljivi učenici na praksi, omogućavamo polaganje vozačkog ispita B kategorije.

Nakon završetka školovanja učenici su u mogućnosti da potraže zaposlenje u nekom automehaničarskom servisu, u preduzeću na održavanju vozila ili da otvore sopstvenu radionicu i otpočnu privatni posao. Ukoliko se odluče za nastavak školovanja svršeni srednjoškolci imaju mogućnost jednogodišnje specijalizacije, dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Od septembra 2017. godine Mašinska škola „Pančevo“ ulazi u sistem dualnog obrazovanja sa dva obrazovna profila trećeg stepena: mehaničar motornih vozila (bivši automehaničar) i bravar - zavarivač. Ovi obrazovni profili razvijeni su u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Dualno obrazovanje podrazumeva da učenici tokom školovanja stiču praktična znanja ne samo u školi, već i u privrednim organizacijama koje zapošljavaju kadrove te vrste.

Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem. Prednosti školovanja po ovom sistemu su intenzivna saradnja škole i kompanije u obuci učenika kao i kvalitetna praksa u kompanijama, na savremenim mašinama i uz podršku obučenih mentora i instruktora.

MMV.1

 

Potkategorije

Podaci o redovnom obrazovanju

У овом одељку можете наћи корисне информације везане за ванредне ученике, као што су термини пријаве испита и распоред полагања испита као и ценовник. Пратите линкове у менију са леве стране. Питања по предметима потражите у секцији преузимање.

Рокови - испити се организују сваког парног месеца за време трајања наставне године, односно у октобру, децембру, фебруару, априлу и јуну.

Пријаве испита - за сваки испитни рок пријаве се примају у првој половини месеца који претходи испитном року у којем кандидат жели да полаже испит (на пример: за октобарски испитни рок пријаве се примају од 01. до 15. септембра)

Poslednje vesti

Pogledajte razgovor sa našim direktorom Nenadom Dojčinovićem u emisiji "Intervju" televizije Pančevo. Tema je bila dualno obrazovanje. ...

  Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Vojvodine počinje u četvrtak 28. marta, a završava se u sredu 3. aprila. Prvi radni dan nakon raspusta je četvrtak 4. apri...

  GODINA 2024 Preuzmite dokument "Odluka o izboru udžbenika" klikom na ikonu pored.  ...

  U petak 8. marta, održano je školsko takmičenje učenika trećeg i četvrtog stepena u oblasti mašinstvo i obrada metala za obrazovne profile automehaničar, bravar, zavarivač, operater – st...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo