Sajt Mašinske Škole Pančevo 

Projekat vetrogenerator
Naši učenici učestvuju u projektima
Kabineti
Kabineti su opremljeni najsavremenijom opremom
Mašinska škola "Pančevo"
Braće Jovanovića 103
3D Štampač
Najsavremenija tehnologija kod nas
Spartakus 2013
Višenamenska sprava za vežbanje

 Kako je kultura dijaloga izuzetno značajna u demokratskim društvima, a naročito pri uvođenju ovako velikih promena u obrazovanju, u okviru manifestacije je organizovana i panel-diskusija, na kojoj se moglo otvoreno razgovarati o ovoj temi, kao i o potencijalnim poteškoćama u ostvarivanju ovog cilja. Panel-diskusiju je započeo direktor naše škole, mr Milorad Ilić, prezentujući već dugogodišnji način izvođenja nastave u Mašinskoj školi „Pančevo”, sa naročitim naglaskom na praktičnoj nastavi. Mr Milorad Ilić je i, između ostalog, pozvao preduzetnike da prepoznaju potencijal dualnog modela i ugledaju se na one firme i preduzeća koje s Mašinskom školom „Pančevo” već godinama sarađuju. „Kompaniji je cilj da dobije radnika koji je odmah spreman da se uključi u posao, bez takozvanog praznog hoda, a to ovaj koncept obrazovanja nudi”, istakao je direktor naše škole. On je, takođe, naglasio da je Privredna komora Srbije ta karika koja treba da poveže obrazovanje i privredu, a što je, kao učesnik u panel-diskuiji, i potvrdio Zoran Virić iz te institucije.

Da je ova manifestacija od velikog značaja potvrđuje i prisustvo visoke predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijele Grujić, savetnice ministra za dualno obrazovanje. Ona je na panel-diskusiji istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva, a koji se tiče uvođenja dualnog obrazovanja, obezbeđivanje što više časova praktične nastave, odnosno duži boravak učenika u realnim radnim uslovima. Iako je Srbija pionir u uvođenju ovakvog obrazovnog sistema, Grujić je naročito pohvalila hrabrost i zalaganje naše škole da uspostavi takav sistem u kom bi obe strane uživale korist – i učenici i kompanije.

Nakon panel-diskusije zainteresovana publika je mogla da se upozna i sa simulatorom za zavarivanje, kojim je upravljao naš učenik, a koji je konstrukt kompanije „Proficut” iz Bačkog Petrovca.

Za sve vreme trajanja manifestacije okupljeni su mogli da se upoznaju i sa preduzetnicima-partnerima naše škole, koji su na svojim štandovima predstavljali rad i doprinose svojih kompanija. Tako su na štandovima bile predstavljene kompanije: Feromont Inženjering, kurirska služba „AKS”, servis za opravku, remont i održavanje motornih vozila „Pivašević”, preduzeće Utva „Milan Premusinac” iz Kačareva sa svojom predstavnicom Marijom Kontić, koja je takođe učestvovala na panel-diskusiji, i Inox-prerada iz Pančeva, čiji je vlasnik, Željko Ogrizović, naročito zaslužan za promovisanje simulatora za zavarivanje.

Još jedan dokaz da je ova manifestacija bila velika je i organizacija sportskog takmičenja u košarci i malom fudbalu, na kom su učestvovali učenici iz različitih škola iz Pančeva i okoline, a za najbolje je naša škola obezbedila pehar i medalje.

Sledi nam letnji raspust. A u septembru nas očekuju novi izazovi, jer smo kao škola prihvatili da idemo u korak s novim tendencijama. Sa tri smera sa elementima dualnog obrazovanja naša škola je (jedina u Pančevu!) postala deo novog obrazovnog koncepta u Srbiji. Red je na nas, profesore, da dobro upoznamo, sagledamo i shvatimo nove tendencije, jer napredak mora biti obostran da bi bio učinkovit.

Ivan Kačavenda, profesor srpskog jezika i književnosti

 Duh.mladosti.01

Duh.mladosti.03

Duh.mladosti.06

Duh.mladosti.07

Duh.mladosti.08

Duh.mladosti.09

Duh.mladosti.10

Duh.mladosti.12

Duh.mladosti.16

Duh.mladosti.17

Duh.mladosti.19

Duh.mladosti.21

Duh.mladosti.22

Duh.mladosti.31

Duh.mladosti.38

Duh.mladosti.38

Duh.mladosti.55

Bravar-zavarivac i mehanicar motornih vozila

sa elementima dualnog obrazovanja-video

klikni na sliku ispod

Vozački ispit

Ovde možete pristupiti testovima za polaganje vozačkog ispita.